Innowacje – Hyperloop – przełom w podróżowaniu

Politycy w Stanach Zjednoczonych pękają z dumy dopinając pod ostatni guzik plany budowy superszybkiej kolei w stanie Kalifornia. Tymczasem, miliarder Elon Musk zawstydził ich przedstawiając model sieci komunikacji dziesięciokrotnie tańszej, a do tego wielokrotnie szybszej i wydajniejszej.

Całość nosi nazwę Hyperloop i jest innowacyjnym systemem, który w zamierzeniach ma wykorzystywać energię słoneczną. Będzie to kapsuła osiągająca zawrotną prędkość 1200 km/h i pędząca wewnątrz specjalnych rur zawieszonych nad krajowymi autostradami. Brzmi jak pojazd z filmu science fiction? Być może, jednak ambitne plany amerykańskiego miliardera mają solidne podstawy.

Czytając materiały prasowe traktujące o Hyperloop można odnieść wrażenie, że pomysłodawca innowacyjnego modelu komunikacji zadbał o każdy szczegół. Nie bez przyczyny tuby wypełnione kapsułami mogącymi pomieścić do sześciu osób umiejscowione mają być nad publicznymi drogami. Wyeliminuje to koszty związane z wykupem ziem, które zajmują poważne miejsce w budżecie we wspomnianej budowie kalifornijskich kolei. No dobrze, ale czy na drodze do powodzenia całego przedsięwzięcia nie staną częste w tamtych regionach trzęsienia ziemi? Nic podobnego! System ma zostać wyposażony w zabezpieczenia przed problemami gruntowymi, a w razie potrzeby istnieje możliwość błyskawicznego, awaryjnego zatrzymania pracy Hyperloop.

Bilet umożliwiający przejazd między Los Angeles i San Francisco ma kosztować jedyne 20 dolarów co również bije na głowę ceny zaplanowane za taką samą podróż superszybką koleją stanową. Te bowiem wynoszą bagatela 200 dolarów! Czas przejazdu zaś ma zostać skrócony z planowanych 2,5 godziny koleją do 30 minut Hyperloopem. Wygląda więc na to, że Elon Musk pokonuje polityków na każdym polu.

Dodatkowym czynnikiem wpierającym idee miliardera są nastroje publiczne w stanie Kalifornia. Ludzie w dużej części nie zgadzają się na budowę superszybkiej koleji. Wszystko przez ogromne koszty budowy tak skomplikowanej infrastruktury mające sięgać nawet 70 miliardów dolarów. Mieszkańcy doskonale zdają sobie sprawę z faktu, iż to właśnie z ich podatków sfinansowane zostanie przedsięwzięcie. Horrendalnie wysoka cena biletu tylko potęguje te nastroje. Co ważne przy budowie nowych rozwiązań komunikacyjnych pojawią się liczne oferty pracy.

Wydaje się więc, że jedyne co stoi na przeszkodzie budowy Hyperloop jest to, iż sam jego pomysłodawca nie bardzo zainteresowany jest angażowaniem się w projekt. Wszystko przez to, że na chwile obecną jest głęboko zaangażowany w inne przedsięwzięcia m.in. W budowę elektronicznych samochodów oraz rozwojem prywatnej firmy zajmującej się budową statków kosmicznych SpaceX. Musk jednak liczy na to, że ktoś inny znajdzie w sobie wystarczająco dużo chęcią, odwagi i zaangażowania by zrealizować jego pomysł.

Wygląda więc na to, że na rynku komunikacji szykuje nam się rewolucja. Kto i kiedy doprowadzi ją do realizacji jest natomiast wciąż zagadką.

źródło: Forbes.pl

Contact us