Internet niebawem dostępny dla każdego!

Internet na trwałe odcisnął już swoje piętno w życiu każdego z nas. W dzisiejszych czasach normalne funkcjonowanie w rozwiniętym społeczeństwie bez dostępu do sieci wydaje nam się niemożliwe. Na co dzień korzystając chociażby z bankowości internetowej, portali społecznościowych czy zakupów online nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, iż jesteśmy elitą. Na świecie bowiem aż 5 miliardów ludzi pozostaje bez połączenia z internetem!

Ten niekorzystny obrót spraw planuje zmienić Mark Zuckerberg, założyciel portalu Facebook.com. Przy pomocy takich firm jak: Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung powołana zostanie do życia nowa inicjatywa o nazwie Internet.org mająca na celu umożliwienie korzystania z sieci każdemu mieszkańcowi globu. Jak to możliwe? Jak tłumaczy sam Zuckerberg członkowie Internet.org będą współpracować ze sobą w celu przezwyciężenia barier blokujących w tej chwili dostęp do sieci wielu ludziom na całym świecie. – W krajach rozwijających się istnieją ogromne bariery, utrudniające łączenie ze sobą ludzi i tworzenie gospodarki opartej na wiedzy. – Stwierdził CEO Facebooka. – Zapewnimy dostęp do internetu tym, których w tej chwili na to nie stać. – dodaje.

W ramach działalności Internet.org nawiązana zostanie ścisła współpraca między wspomnianymi wyżej markami, a operatorami komórkowymi. Dodatkowo inicjatywę wspierać będą organizacje pozarządowe, naukowcy i eksperci IT. Jednym z zadań będzie wymuszanie na rządach rozwijających się krajów pozytywnych zmian w kierunku informatyzacji zarządzanych przez siebie regionów.  Według wstępnych zamierzeń utworzona ma zostać innowacyjna technologia, dzięki której korzystanie z mobilnej komunikacji stanie się dużo tańsze i łatwiej osiągalne. Chodzi o stworzenie warunków do bardziej efektywnego wykorzystywania zasobów internetu np. poprzez outsourcing czy kompresję. Zwiększenie przepustowości sieci będzie pierwszym wyzwaniem, przed którym staną założyciele Internet.org.

Jak czytamy na witrynie nowej inicjatywy „celem inicjatywy Internet.org jest umożliwienie dostępu do Internetu dwóm trzecim światowej populacji, która nie jest jeszcze podłączona oraz dostarczenie takich samych możliwości, jakie niesie ze sobą Internet, jakie ma ta trzecia, podłączona część świata.”. Pozostaje więc tylko trzymać kciuki za powodzenie przedsięwzięcia.

źródło: Forbes.pl

Contact us